Satranç, beyni çalıştırdığı için genellikle entelektüel olarak yetenekli insanlar için bir beyin oyunu olarak görülür. 1950'lerde ve 1960'larda World Chess Grandmaster Bobby Fischer tarafından popüler hale getirilen bu zeka oyunu, bugün dünyanın her yerinde genç ve yaşlı insanlar tarafından yaygın olarak oynanmaktadır.
Spordan farklı olarak, satranç oynamak kişinin fiziksel olarak değil ancak zihinsel sağlığa çok uzun süre yarar sağlar.
Spordan farklı olarak, satranç oynamak kişinin fiziksel olarak değil ancak zihinsel sağlığa çok uzun süre yarar sağlar.
Amerika'nın bir numaralı fitness eğitmeni Samir Becic, beyin sağlığına sayısız fayda sağladığı için sosyal mesafeyi korurken oynanabilecek en iyi beyin egzersizi olarak satranç oynamayı öneriyor. Aşağıda, insanların satranç oynamaktan elde edebilecekleri bu sağlık yararlarından ilk on tanesi yer almaktadır.
İnme veya sakatlıktan kurtulmaya yardımcı olur
Dünyanın en hızlı insan hesap makinesi Neelakantha Bhanu Prakash, 5 yaşındayken bir kamyonun çarpması sonucu kafatasını kırdı ve birden fazla ameliyat olması gerekti ve hayatını kurtarmak için tıbbi olarak tetiklenen bir komadaydı. Doktorlar ailesine, kazanın Bhanu'da bilişsel bozulmaya neden olabileceğini ve beynini aktif tutmak için bir çözüm olarak matematik problemleri ve bulmacalar çözmesini ve satranç oynamaya başmasını söyledi
Bu zeka oyunları onun iyileşmesine ve zihnini aktif tutmasına yardımcı oldu. Satranç oynamak sadece beyni geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda engelli veya felç ve diğer fiziksel güçten düşüren kazalar geçirmiş kişilerde ince motor becerileri de geliştirir. Satranç, derin konsantrasyonu ve sakinliği teşvik edebilir, bu da endişeli hastaların rahatlamasına yardımcı olur.
Hafızayı geliştirir
Satranç oynamak, oyuncuların hamle yaparken hatırlamaları gereken karmaşık kuralları nedeniyle hafızasını geliştirir ve ayrıca oyuncu önceki hatalardan kaçınmak veya rakibin oyun stilini hatırlamak için hafızasını kullanır. İyi satranç oyuncularının mükemmel bir hafızası vardır. Bir kişinin hafızasını ve sözlü becerilerini de önemli ölçüde geliştirir.
Okuma becerilerini geliştirir
Dr. Stuart Margulies’in 1991 yılında ABD’nin Texas bölgesinde gerçekleştirdiği çalışmasında deneme grubundaki öğrenciler standart eğitimin haricinde haftada iki saat satranç dersi gördü. Bunun sonuçlarına göre satranç eğitimi alan öğrencilerin muhakeme becerilerinin, almayanlara oranla %12 daha yüksek olduğu ve okuma performanslarında artış olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Planlama ve öngörü geliştirir
Prefrontal korteks, beynin ergenlik döneminde gelişen son kısmıdır. Bu kısım, rasyonel düşünme, kendini kontrol etme, yargılama ve planlamadan sorumludur. Satranç stratejik ve eleştirel düşünmeyi gerektirdiğinden oyun, ergenlerin hayatlarının her alanında daha iyi seçimler yapmalarına yardımcı olan ve onları sorumsuz ve riskli seçimler yapmaktan alıkoyan prefrontal korteksin gelişimine yardımcı olur.
Problem çözme becerilerini geliştirir
Satranç oynarken oyuncular hızlı düşünmeli ve rakip sürekli parametreleri değiştirdiği için problem çözme becerileri yerinde olmalıdır. New Brunswick'te 450 beşinci sınıf öğrencisi üzerinde yürütülen 1992 tarihli bir araştırmaya göre, satranç oynayanlar, satranç oynamayanlara göre testlerde önemli ölçüde daha yüksek puanlara sahipler.
Yaratıcılığı teşvik eder
Satranç oynamak, yaratıcılıktan sorumlu beynin sağ tarafını harekete geçirir ve bu da oyuncular arasında özgünlüğü serbest bırakır. Dört yıllık bir çalışmada, öğrencilerin hangi aktivitenin daha fazla yaratıcılığa yol açtığını belirlemek için 32 hafta boyunca satranç oynamaları, bilgisayar kullanmaları ve başka şeyler yapmaları istendi.
Sonuç, satranç oynayan çocukların diğer gruplardan daha yüksek puan aldığını gösteriyor. Ayrıca bu çocukların özgünlük konusunda en yüksek puanları aldıklarını gösterdi.
Alzheimer'ı önler
İnsanlar, tıpkı herhangi bir vücut kası gibi, sağlıklı ve zinde tutmak için yaşlandıkça, beyin sürekli olarak yeterince egzersiz yapmalıdır. Araştırmalara göre, satranç gibi beyin oyunları oynayan 75 yaş ve üstü kişilerde demans gelişme olasılığı, oynamayanlara göre daha az. Hareketsiz bir beyin gücünü kaybeder, ancak sağlıklı bir zihin Alzheimer hastalığı gibi hastalıkları önler.
IQ'yu artırır
Venezüella'dan 4.000 öğrenciyle yapılan bir araştırma, satranç oynamanın dört ay boyunca zeka oyunu oynadıktan sonra hem erkek hem de kızların IQ puanlarını önemli ölçüde artırabildiğini gösterdi. Bu, satranç gibi beyin oyunları oynayarak IQ'yu artırmanın mümkün olduğu anlamına gelir.
Beynin her iki yarım küresini de çalıştırır
Almanya'da yapılan bir araştırma, satranç oyuncularından satranç pozisyonlarını ve geometrik şekilleri tanımlamaları istendiğinde hem sol hem de sağ yarım kürenin etkinleştirildiğini gösterdi. Basit şekillere benzer tepki sürelerine sahipler, ancak satranç pozisyonuyla ilgili soruları hızlı bir şekilde yanıtlamak için beyinlerinin her iki tarafını da kullanıyorlardı.
Beyin gelişimine yardımcı olur
Satranç ve diğer beyin oyunları beyne meydan okur ve nöronları beyinde bağlantılar kurmaya teşvik eder. Daha fazla bağlantı, beyindeki sinirsel iletişimin optimal durumda daha hızlı hale gelmesi anlamına gelir. Satranç, sinirsel bağlantıları uyarabilen insanlarla etkileşimin mükemmel bir örneğidir.